Agenda en Weekbericht

verschenen op de vrijdag voor het begin van de week

MARTINUS ACTUEELNIEUWS

 

AGENDA
November 2017
20 Ma 20.00 ALO Tweede avond doopvoorbereiding kinderen
21 Di 20.00 ALO Bijeenkomst medewerkers communicatie
23 Do 13.30 ALO Pastoraal team vergadering Stad Utrecht
23 Do 12.30 PAU Met Paulus aan tafel -bezinningsmaaltijd
28 Di MC Bezorging Parochieblad

PAROCHIELEVEN
St. Gertrudis
Op donderdag 9 november is in de leeftijd van 91 jaar overleden de heer Johannes Bernardus(Joop) Grim. Hij woonde Runstraat 49. Zijn uitvaart heeft reeds plaatsgevonden.

TEAMBERICHTEN
Sant’Egidio – vrijdag 17 november 19.30 uur
Op de vrijdagavond 17 november 19.30 uur houdt Sant’Egidio het avondgebed in de kapel van de zusters Augustinessen op de Oudegracht (hoek Waterstraat).

Filmmiddagen Salvatorparochie Utrecht – DEPARTURES – zondag 26 november
In de serie filmmiddagen is op zondagmiddag 26 november de film Departures te zien. Daigo Kobayashi is een getalenteerd cellist wiens orkest plotseling wordt ontbonden. Hij besluit met zijn vrouw terug te keren naar zijn geboortedorp, waar hij door een onduidelijke advertentie per ongeluk bij een uitvaartondernemer terecht komt en wordt aangenomen. Hoewel zijn vrouw en zijn vrienden neerkijken op het werk dat hij doet, weigert Daigo zijn baan op te zeggen. Hij raakt steeds meer bedreven in de officiële rituelen. Door de dagelijkse confrontatie met dood, begint hij in te zien waar het in het leven werkelijk om draait.
Koffiekamer St. Augustinuskerk, PASTORAAL CENTRUM, Rozenstraat 1, (ingang naast Q-PARK parkeergarage LA VIE) Utrecht – aanvang 14.30 uur

Expositie ‘Luther’ – parochiebezoek Catharijne Convent donderdag 30 november 14.00 uur
De tentoonstelling ’Luther’ toont in woord, beeld, muziek en spot waarin de kracht schuilt van de invloedrijke reformator. Diverse objecten, zoals pamfletten, schilderijen, zilver, spotprenten, maar ook herkenbare, uitdagende dilemma’s, muziek en nieuwe middelen laten een nieuw licht schijnen op het enerverende verhaal van Luther en de Reformatie. De koppeling met de huidige tijd en de invloed van zijn ideeën op ons dagelijks leven zijn hierbij steeds voelbaar.
De Utrechtse parochies organiseren een parochiebezoek met rondleiding aan de tentoonstelling ‘Luther’ op donderdagmiddag 30 november 14.00 uur. Aansluitend aan de rondleiding is verder bezoek aan Catharijne Convent mogelijk. Deelname maximaal 15 personen. Deelnamekosten €5 p.p., inclusief koffie/thee. Opgave is vereist: info@stmartinusutrecht.nl of 030-2546147, tot en met 19 november

Katholiek Utrecht op Adventmarkt Pandhof, zaterdag 2 december 16.00 uur
Een vaste openingsactiviteit van de adventperiode is de Adventmarkt in de pandhof van de Domkerk op de zaterdag voor de eerste zondag van de advent – 2 december. Katholiek Utrecht is ook dit jaar weer aanwezig met een kraam. Het adventproject van de Katholieke gemeenschappen van Utrecht wordt gepresenteerd. Ook zijn er voorbeelden te zien hoe advent thuis tastbaar kan worden gemaakt. Open vanaf 16.00 uur tot 18.00 uur.

Lichtjestocht Utrecht Oost: schone hoge potten gezocht
In Utrecht Oost wordt opnieuw de Lichtjestocht gehouden op vrijdag 15 december 18.00-20.00 uur. Om voldoende lichtjes uit te kunnen zetten voor het spoor worden nog wat helder glazen potten gezocht. Hoge modellen zijn wenselijk. Graag schoon inleveren bij kerk of parochiecentrum A.v.Ostadelaan. Ook mensen die bereid zijn hand en spandiensten te verrichten zijn nog zeer welkom. Graag melden bij Jan Uijtewaal (jan_ui@hotmail.com) of Gérard Martens (g.martens@katholiekutrecht.nl)

Bisschop Mirkis in Utrecht
Afgelopen maandag was bisschop Youisif Thomas Mirkis voor een kort bezoek in Nederland.
Hij sprak in de kapel van de Aloysius kerk over de situatie in zijn land en bisdom na de overwinning op IS. Mirkis herinnert aan zijn jarenlange werk in Bagdad in het onderwijs en de journalistiek om mensen kennis te laten verwerven. Ontwikkelde mensen, onafhankelijk van hun gemeenschappen, kunnen burgers worden die een democratische samenleving opbouwen. De bevolking van Irak, die jong is en uit vele groepen bestaat, moet na het verdwijnen van IS in vrede leren leven. De bisschop heeft daarin zijn eigen aandeel met de studentenhuizen in Kirkuk. Gevluchte jonge mensen uit verschillende groepen, sunnieten, sjiieten, yezidi’s, orthodoxe en katholieke christenen uit de omgeving van Mosul zijn bij hem welkom. Hij betaalt hun huur, hun voedsel en hun internet-aansluiting. De stad Kirkuk betaalt hun collegegeld. De jongens en meisje die met elkaar onder één dak leven merken dat ze, ondanks hun verschillende afkomst, met elkaar kan in vrede kan leven.
Hiermee stelt de bisschop een teken van hoop voor de toekomst van Irak.

MEDEDELINGEN
Wijziging secretariaat
Na een lange tijd van inventariseren, bespreken, harmonieus in elkaar steken, zullen per 1 november de parochiesecretariaten van de Ludgerus, de Salvator en de Martinus overgaan naar één centraal secretariaat Katholiek Utrecht, dat gevestigd wordt Adr. van Ostadelaan 4, 3583 AJ Utrecht,
tel 030-2546147. Werkzaam zijn daar de dames Margriet Simonis (van de Ludgerus), Marian van Kuijk (van de Martinus) en Bouwien Vermulst (van de Salvator). Het wordt één geheel en de werkzaamheden worden onderling toegedeeld. Vanaf 6 november is het kantoor van het Secretariaat Ludgerusparochie (Boerhaaveplein) overgeheveld naar de nieuwe locatie.
Het nieuwe E-mailadres luidt: secretariaat@katholiekutrecht.nl

Tegenslag voor Villa Vrede
Afgelopen dagen werd bekend dat de verhuizing van Villa Vrede van het Marcuscentrum in Hoograven naar het Rode Kruisgebouw aan de Koningsweg niet doorgaat. De gemeente Utrecht vindt dat er gezien de weerstand uit de buurt een nieuwe procedure voor de vergunningen moet worden gestart. Hiermee dreigen mensen zonder verblijfspapieren overdag op straat te geraken. We worden gevraagd om mee te denken over een oplossing en uiteraard te bidden voor de mensen die er komen en voor hen die in Villa Vrede werken.

Onderdak gezocht
Opnieuw krijgt de parochie een dringende vraag om hulp bij het vinden van onderdak voor mensen zonder verblijfspapieren. Het gaat daarbij om mensen in Utrecht, die in een procedure voor een verblijfsvergunning zijn verwikkeld. Binnenkort komt een vrouw met haar kind op straat te staan. Hetzelfde staat ook twee mannen te wachten. Aanbiedingen voor hulp en meer informatie bij
ds Marieke Sillevis Smitt van de werkgroep “Iedereen onder dak”,
e-mail: m.sillevis@protestant-utrecht.nl of Gerrit Jan Westerveld, gj.westerveld@tiscali.nl.